Geçimin günden güne zorlaştığı ülkemizde birçok insan “nasıl zengin olunur” sorusuna cevap aramakta. Bu yazımızda ise bu soruya cevap olabilecek bazı ipuçlarını detaylıca inceleyeceğiz. Bu yazımızda paylaştığımız yöntemleri uyguladıktan sonra zengin olmanın aslında çok zor olmadığını fark edeceksiniz.
Tasarruf
Ülkemizdeki zengin insanların birçoğu gereksiz harcamalar yapsa da, Avrupa’da ve diğer gelişmiş ülkelerde bu durumun tam tersi yaşanmakta. Eğer muhteşem bir iş fikriniz yoksa zengin olmak için hayatınız boyunca tasarruf yapmak zorundasınız.
Tasarruf yapmanın birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Bunların başında ise gelir-gider dengesini kurmak gelmektedir. Aldığınız maaş veya geliriniz ay sonunu getirmiyorsa bazı tasarruf yöntemlerini uygulamanız elzemdir.
Kazandığınız ve harcadığınız tüm parayı kayıt altında tutmalısınız. Harcamaları birden olmasa da her ay belirli oranlarda azaltmalısınız. Tasarruf yapılan her parayı farklı bir bankada vadesiz hesap açarak biriktirmelisiniz. Ayda 500 TL’lik yapılacak bir tasarruf yılsa 6000 TL, 10 yılda ise 60.000 TL tasarruf yapmanız anlamına gelir.
Bireysel Emeklilik Sistemi
Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) yatırım yapan kişi sayısında sürekli artış yaşanmakta. Bu durum temel sebebi sistemin birçok avantajı bulunmasıdır. Devletin bu sistemde biriktirilen paraya belirli oranlarda destek vermesi ise sistemin en önemli avantajıdır.
BES’de altın, hisse senedi ve diğer yatırım araçlarına yatırım yapmak mümkündür. Yapmanız gereken ilk yöntemden elde ettiğiniz tasarrufları BES ile yatırıma dönüştürebilirsiniz. Yatırımlarınızı başarıya ulaştırarak da tasarruflarınızı katlayabilirsiniz.
BES’de en önemli ayrıntı, belirlenen primleri her yıl belirli oranlarda arttırmaktır. Primler arttıkça devletin sistemdeki fona katkısı da artmaktadır.
Yatırım Araçları
Yatırımlarınızı BES dışında da değerlendirebileceğiniz birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Yatırım fonları bu noktada öne çıkan ve birçok avantaja sahip yatırım aracıdır. Bu fonlar profesyonel kişiler tarafından yönetildiği için kazanç ihtimalide çok yüksektir.
BES ve Yatırım Fonları dışında Hisse Senedi, Kripto Para, Altın, Arsa ve Döviz gibi farklı yöntemlerde bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en çok ön plana çıkan araç, hisse senetleridir. Ülkemizde faaliyet gösteren firmalara yatırım yapabileceğiniz gibi yurt dışında da faaliyet gösteren firmalara yatırım yapabilirsiniz.
Teknoloji Şirketleri Hisse Senetleri
Yukarıdaki yazıda dünya üzerindeki en önemli şirketlerin hisse senetleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. FAANG hisse senetleri adı verilen bu hisse senetleri son yıllarda en çok para kazandıran yatırım araçlarıdır. Hisse senetlerinin en büyük avantajı, sürekli takip gerektirmemesidir. Her ay belirli oranlarda hisse senedi alarak bu varlıkları 5 veya 10 yıl sonrada satabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı, şirket seçimidir.
Pasif Gelir
Aktif Varlık, Pasif Varlık ve Pasif Gelir gibi kavramları öğrenmek için en önemli kaynak ABD’li finansçı Robert Kiyosaki’nin kitabı olan “Zengin Baba Yoksul Baba” kitabıdır. Bu kaynakta bu terimlerin hepsi bir olay örgüsü içerisinde anlatılmaktadır.
Pasif gelir, sahip olduğunuz net maaşa veya gelire alternatif olarak oluşturulan gelirdir. İnternet Siteleri, Youtube Videoları ve Satış Ortaklığı bu gelir tipinin en önemli örnekleridir. Pasif gelir siz çalışmadan bile kazanabileceğiniz bir gelir türüdür. Örneğin, başarılı bir blog sitesi açıldığında bu bloga alınan reklamlarla pasif gelir oluşturabilirsiniz. Bu blog ziyaretçi sayısını koruduğu sürece ömür boyu gelir imkanı elde edebilirsiniz.
Bu gelir türündeki en önemli ayrıntı ilk başlarda emek sarf edilmesidir. Geliri oluşturmadan önce 6 ay veya 1 yıl boyunca emek harcamanız durumunda ilerleyen süreçte günde 1 saatinizi ayırarak gelir elde etmeye devam edebilirsiniz.
Kendinizi Geliştirin
“En iyi yatırım, kişinin kendine yaptığı yatırımdır.” Deyimi klişe bir söz olsa da büyük bir anlam taşımaktadır. Örneğin, finansal alanda yatırım yapmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken finansal okuryazarlık becerinizi geliştirmenizdir. Finansal okuryazarlık ise finans alanındaki terimleri öğrenmek ve bu alandaki haberlerle makaleleri takip etmek anlamına gelmektedir. Bu örnekte olduğu gibi kendinizi herhangi bir alanda sürekli olarak geliştirmelisiniz.
Finansal okuryazarlık dışında yabancı dil öğrenmek veya yazılım beceresi kazanmakta bu alanda yapılacak en önemli adımların başında gelmektedir.