Sosyal güvenlik kurumu müfettişliği zor fakat prestijli bir memuriyettir. Diğer memuriyetlere oranla maaşı da tatmin edici bu meslek hakkında detaylı bilgiyi sizlere aktaracağız.
SGK Müfettiş Yardımcısı Nasıl Olunur?
Üniversitede İktisadi ve İdaresi Birimler alanından mezun olan herkes bu mesleği yapabilir. ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavında belirlenen puan türlerinde belirlenen puanları alan herkes SGK müfettişliğine başvuru yapabilir. Başvuru yapılabilmesi için yeterli puanın son 2 yıl içerisinde alınması zorunluluğu bulunmaktadır.
Son sınavdan örnek vermek gerekirse, SGK müfettişliği ve müfettiş yardımcığı için KPSS’de P22 ve P48 alanlarından en az 80 puan alan kişiler bu iş alanına başvuru yapabilmiştir. 80 puan barajının ise ilerleyen yıllarda düşmesi çok düşük bir ihtimal. Bu alanlardan 80 puan almak zor olsa da bu memuriyet düz memuriyete oranla çok daha fazla maaşın alındığı bir meslek türüdür.
KPSS Sonrası
KPSS belkide gerekli aşamaların en kolayıdır. Birçok memuriyette olduğu gibi SGK müfettiş yardımcılığı da iki aşamadan oluşmaktadır. SGK bu meslekte görev alacak kişileri önce yazılı sınava sonrada sözlü mülakata tabi tutmaktadır.
KPSS sınavından en yüksek olan adaylar arasından kuruma alınacak personel sayısının 5 katına kadar olan kişi yazılı sınava girmeye hak kazanır. Kurum 100 kişi istihdam edeceğini açıklamış ise yazılı sınava girebilecek olan kişi sayısı maksimum 500 olarak belirlenmiştir.
Yine geçtiğimiz yıldan örnek vermek gerekirse, müfettiş yardımcılığı için yazılı sınava hak kazanan öğrencilerin ortalama KPSS puanı 88’dir.
Yazılı Sınav Aşaması
Yazılı sınavın kurum tarafından gerçekleştiğini açıklamıştık. Bu yıl yapılan sınav çoktan seçmeli olmuş ve sınavda; İktisat, Maliyet, Hukuk, Muhasebe ve Yabancı dil olmak üzere her bir alandan 25 soru olmak üzere toplamda 125 soru sorulmuştur. Sınavın toplam süresi ise 180 dakika olarak belirlenmiştir.
Sınav iki oturumdan oluşmaktadır ve ikinci oturumda sınava girmiş öğrenciler kompozisyon sorusuna tabi tutulurlar. Bu aşamanın toplam süresi ise 60 dakika olarak belirlenmiştir.
Adayların sözlü mülakata katılabilmesi için alan kısmından en az 60 almaları gerekmektedir. Genel ortalama 70’in altında ise kişi KPSS’den 99 alsa dahi kurumun ikinci sınavına hak kazanamaz.
Sözlü Mülakat Aşaması
Bu aşamada kurum tarafından yapılmaktadır. Bu aşama sonunda en iyi performansı gösteren kişiler kuruma müfettiş yardımcısı olarak atanır. Memuriyete hak kazananlar 1 yıl görev yapmak zorundadır. 1 yıl bittikten sonra ise adayları 3 yıllık yardımcı aşaması beklemektedir.
SGK Müfettişliği Görev Alanı
3 yıllık süreç kişileri memuriyete hazırlama sürecidir. Yeni müfettiş yardımcısı olan kişilerin teftiş yetkisi bile bulunmamaktadır. Müfettiş olabilmek için 3 yıllık görev süresi doldurulmalı ve kişi yeterlilik sınavına girmek zorundadır.
SGK müfettişleri ve yardımcılarının ana iş alanı iş kazası, asgari işçilik ve idari teftiştir. Bu alanlarda uzmanlaşan kişiler ise SGK’nın Ana Grup Başkanlığında görevlendirilir. Bu görev ise tamamen kurumun üst kurulunun kararına bağlıdır.
SGK müfettiş yardımcıları mesleğe ilk başladıklarında ortalama 5400 TL maaş almaktadır. Müfettişliğe yükseldikten sonra ise maaş ortalama 6300 TL’dir.
Kısacası bu meslek durağan ve masa başı bir değildir. Polise bir iş kazası bildirimi geldiğinde bu meslek grubuna sahip kişi eğer bu alanda uzman ise olay yerine gidip incelemelerde bulunmalıdır.