Venezuela’daki Krizin Sebepleri ve Kripto Çözümleri

Venezuela dünyada en çok petrol yataklarına sahip ülkelerin başında geliyor. Ülke bu denli geniş petrol yataklarına sahip olmasına rağmen sahip olduğu petrolünü satamaması sebebiyle büyük ekonomik problemler yaşıyor. Ülkede yaşanan işsizlik, sağlık sorunları ve ekonomik sorunlar sebebiyle her yıl yüz binlerce insan ülkesini terk etmek zorunda kalıyor.

Venezuela Tarihi

1980 yılında petrol fiyatları dibe vurmuştu. Ekonomisinin temeli petrole dayanan ülke benzer bir krizi o yıllarda da yaşamıştı. Enflasyon oranı %80’lere çıktığı için insanlar açlık sorunları ile karşılaştılar. Ülke, petrol dışındaki alanlarda faaliyet gösteremediği için petrolün fiyatı ülkenin kaderini her zaman belirleyen temel unsur.

1999 yılına kadar ülkeyi yöneten başarısız hükümetlerden sonra Hugo Chavez başa geldi. 2001 yılında petrol fiyatlarının artması ile birlikte Chavez sosyalist bir anlayış ile ülkeyi yönetmeye başladı. Birçok yetkiyi elinde bulunduran Chavez döneminde, ülke altın çağını yaşamaya başladı. Chavez döneminde yaşanan refaha rağmen ülke o dönemlerde de petrol dışındaki faaliyetlerini arttıramadı. Chavez’in 2013 yılındaki ani ölümü sonrası başa tartışılan lider Maduro geçti.

Maduro Dönemi ve Venezuela

Chavez’in ölümünden sonra ülkede enflasyon giderek arttı. Maduro halk tarafından seçilse de seçimlere hile karıştırması sebebiyle varlığı ilk günden bu yana tartışma konusu. Ülke sefalet endeksinde 1. sıraya yerleşti ve enflasyon %4000’in üzerinde. İşsizliğin %30 olduğu ülkede halkın %85’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Venezuela mevcut borçlarını ödeyemez hale geldi ve herhangi bir ürünün fiyatı yüksek enflasyon sebebiyle belirlenemiyor.

Yaşanan Sıkıntıların Temel Sebepleri

Venezuela’da yaşanan sıkıntıların temel sebepleri; Petrole bağlı ekonomi, başarısız hükümetler ve Amerikan ambargosu. Chavez döneminde ülkede bulunan tüm Amerikalı petrol şirketlerine el koyuldu ve bu şirketler devlet kontrolü altına alındı. Amerika bu duruma tepki olarak ambargo uyguladığı içinde ülke sahip olduğu petrolü satamıyor.

Ülke bu konuyu aşmak için çeşitli finansal alternatifler geliştirse de Amerika bu noktada da ambargolarını sürdürüyor.

Kripto Para Çözümleri

Maduro ülkenin ekonomisini canlandırmak ve petrolün satışını ambargodan kurtarabilmek adına kripto para çözümlerini hayata geçirdi. Petro adı verilen kripto para üzerinden ülke petrol satışı yapmaya çalışıyor. Bu kripto paraya teknolojik destek vermek ise ABD tarafından yasaklanmış durumda. Petro birçok kripto para haber sitesi tarafından sürekli kötüleniyor. Bunun en büyük sebebi de Amerika’nın lobicilik faaliyetleri.

Aynı zamanda Petro ticari faaliyetlerde de kullanılabiliyor. Bu parayı satın almak için ülkenin kamu dairesine gitmek yeterli. Ülkedeki ekonomiyi düzeltmek için AirTM ve Zcash gibi ödeme yöntemleri de devrede. AirTM şirketi kendi şirketini kullanan her vatandaşa 10 dolar hediye edeceğini de açıkladı.

Kripto Paraların Faydaları Nelerdir?

Sahip oldukları teknoloji sebebiyle kripto paralar tek merkezden yönetilemiyor. Bu sebeple, yabancı ülkelerin uyguladığı ambargo faaliyetlerini kripto paralarla delmek çok kolay. Örneğin, İran’a uygulanan SWIFT işlemleri sebebiyle İranlı aileler yurt dışında öğrenim gören çocuklarına gerekli parayı kripto paralar vasıtasıyla gönderiyor.

Petro’nun amacı ise ülkenin resmi para birimi olan Bolivar’ı yok etmek değil. Bolivar’da yaşanan hiper enflasyon sebebiyle ülke Petro ile Bolivar’ı destekleyerek enflasyonu düşürmeye çalışıyor. ABD ambargosu da bu para üzerinden delinmeye çalışıyor.

Kripto paralar henüz yeterli olgunluğa ulaşmasa da bu tarz sorunların üstesinden gelebilir. Rusya, Çin ve Türkiye tarafından desteklenen Maduro yönetimi, ABD ve Avrupa tarafından büyük tepkilere maruz kalıyor.

Leave a Reply